5 tips om uit je comfort zone te komen

comfort zone verruimen

"Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan" - een uitspraak van Pippi Langkous waar ik tegenwoordig wat meer naar probeer te leven. Zowel in mijn onderneming als privé, uitstapjes uit mijn comfort zone. In dit blog meer hierover en 5 tips hoe je zelf aan de slag kunt gaan met die uitstapjes. 

Ontdekken, proberen, groeien

Mijn actie op de foto is een goed voorbeeld hiervan. Stucplaten meten, snijden en schroeven; nog nooit gedaan. Maar als ik het niet probeer dan weet ik zeker dat het niet lukt. Is het erg als er een plaatje fout gaat? Nee. Moet het gelijk perfect? Nee. Is het gaaf als het uiteindelijk wel lukt? Ja! En zo ga ik steeds een stapje verder uit die vertrouwde, veilige (maar soms misschien ook beklemmende?) comfort zone. Ik ontdek, ik probeer uit, ik groei. Want groeien doe je door uit je comfort zone te stappen.

groeien

Iets nieuws

Uit je comfort zone stappen is iets doen wat je nog niet eerder hebt gedaan. De activiteitenbegeleiders en welzijnsprofessionals die ik ontmoet geven aan ook wel eens iets nieuws te willen proberen; een nieuwe activiteit, een andere benaderingsmethode, nieuwe indeling van de ruimte, een uitstapje naar dat nieuwe museum. You name it! Maar wat ik ook hoor is dat ze niet altijd weten hoe dit aan te pakken of dat het door de drukte van de dag toch naar de achtergrond verdwijnt en blijft liggen. Dat is zonde! Toch? 

Vragen en stemmetjes

Tussen hun verhaal door hoor ik ook tal van vragen. Vragen aan zichzelf en vragen aan mij. Vragen als;
Waar begin ik?
Waar haal ik de tijd vandaan?
Wat als het niet aanslaat?
Kan ik het wel?
Zit er wel iemand op te wachten? ... Stemmetjes in jezelf die je belemmeren de volgende stap te nemen. Herkenbaar?

Stel jezelf dan ook eens de volgende vragen: Wat houdt mij nu echt tegen? Hoe voelt het om uit mijn comfort zone te stappen? Wie of wat heb ik daarbij nodig om die stap te zetten?

Comfort zone 

k spreek regelmatig activiteitenbegeleiders en welzijnsprofessionals die aangeven ook wel eens iets nieuws te willen proberen, bijvoorbeeld een nieuwe activiteit, andere benaderingsmethode, nieuwe indeling van de ruimte, een uitstapje naar dat nieuwe museum, noem maar op! Maar ze geven ook aan niet altijd te weten hoe dit aan te moeten pakken of dat het door de drukte van de dag toch weer naar de achtergrond verdwijnt en blijft liggen. Vragen die ik tussen hun verhaal door hoor;
Waar begin ik?
Waar haal ik de tijd vandaan?
Wat als het niet aanslaat?
Kan ik het wel?
Zit er wel iemand op te wachten? ... Stemmetjes in jezelf die je belemmeren de volgende stap te nemen. Herkenbaar?
Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan - een uitspraak van Pippi Langkous waar ik tegenwoordig wat meer naar probeer te leven. Zowel in mijn onderneming als privé, uitstapjes uit mijn comfort zone.
Deze foto is een goed voorbeeld hiervan. Stucplaten meten, snijden en schroeven; nog nooit gedaan. Maar hè als ik het niet probeer dan weet ik zeker dat het niet lukt. is het erg als er een plaatje fout gaat? Nee. Moet het gelijk perfect? Nee. Is het gaaf als het uiteindelijk wel lukt? Ja! En zo ga ik steeds een stapje verder. Met ontdekken, met uitproberen, met doorontwikkelen.
Stel jezelf dan ook eens de volgende vragen: Probeer ik wel eens iets nieuws in mijn werk? Waarom wel, waarom niet? Doe ik wel eens iets buiten mijn comfort zone? En wie of wat heb ik daarbij nodig om die stap te zetten? Soms helpt het bijvoorbeeld om dan even met een collega te sparren of iemand die tegen je zegt: Doe het gewoon, je kunt het!
Ik ben ook benieuwd hoe ik jou zou kunnen helpen!

 Om uit je comfort zone te komen heb je zelfvertrouwen nodig. Daar buiten liggen namelijk de uitdagingen, daar vind je voldoening. Hoe meer je durft en doet hoe groter je comfort zone wordt. Laat die stemmetjes je niet weerhouden om die dingen te doen die belangrijk voor je zijn. Of het nu in je werk is of privé. Maar hoe doe je dat? Lees onderstaande tips om een eerste stap te maken. 

Tips om uit je comfort zone te stappen

1. Doe elke dag iets kleins

Schrijf op wat je graag wilt doen, maar steeds voor je uitschuift. Hak die uitdaging, je doel, vervolgens in kleine stukjes. Dit schept overzicht en zorgt er voor dat de stap niet te groot is. Doe elke dag iets kleins dat je dichter bij je doel brengt (bijv. die nieuwe activiteit). Door kleine stapjes te nemen is de kans van slagen groter en het succes eerder zichtbaar, waardoor je verder wilt. 

2. Laat je niet beperken door vaststaande ideeën en verwachtingen

Als niets vaststaat is alles mogelijk. Hoe geweldig is dat! Echter vult ons brein veel voor ons in door ervaringen uit het verleden, opvattingen, overtuigingen, stemmetjes etc. Hoe minder jij je laat leiden door vaststaande ideeën en verwachtingen, hoe beter je open kunt staan voor de mogelijkheid dat je nieuwe acties gaan werken en je je ontwikkelt. 

3. Praat met anderen over je plannen

Het helpt om even met een collega te sparren, je ideeën te delen. Spreek af dat diegene je regelmatig herinnert aan je plannen, vraagt naar de vorderingen. Dit schept een stukje discipline om het echt te gaan doen. 

4. Zoek een "believer" of partner in crime

Iemand die dicht bij je staat en die tegen je zegt: Doe het gewoon, je kunt het! Ik geloof in je! 

5. Vier je successen

Sta bewust stil bij de stapjes uit je comfort zone, bij de uitdagingen die je gedaan hebt, bij de plannen die al jaren op de plank liggen en je nu eindelijk gaat oppakken. Hoe klein de stap of actie ook is. Evalueer hoe het ging, wat het jou en je cliënten opleverende en vier je succes!

Ik ben benieuwd welke strategieën jij gebruikt om nieuwe stappen te ondernemen en hoe ik jou zou kunnen helpen! Laat het me weten in een reactie of bel, mail of app! 

  • 3 april 2018
Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: