4 tips voor het volgen van je eigen pad

stap naar eigenwaarde

Je werk als welzijnsprofessional in de zorg vind je geweldig.  De bewoners of cliënten betekenen veel voor je en je geniet er van dat je hen een fijne dag bezorgt. Maar aan het eind van de dag ben je moe, onbevredigd. Misschien zelfs wel gefrustreerd? Je voelt je een octopus, niet gefocust, bezig met brandjes blussen. Er is altijd iets dat aandacht van je vraagt.

Je baalt er van dat je niet meer hebt kunnen doen. Dat de stappen die jij wilde maken niet gezet zijn. Dat wat je nu aan de buitenwereld laat zien niet voegt met wat je weet, kunt en te delen hebt. Je bent hierin uit balans. Dit moet anders denk je, maar hoe?  In deze blog 4 tips voor het volgen van je eigen pad.   

Volg jij je eigen pad of dat van de ander?

In de zorg ben je vooral gericht op de ander, wat heeft de ander nodig? Wat kan ik de ander bieden?  Een prachtige eigenschap, dat zeker. Alleen het zorgt er ook voor dat de focus op die ander ligt, op dat wat er moet en dat je niet altijd aandacht besteedt aan wat je zelf nodig hebt, wat je eigen dromen zijn. Vaker focussen op jezelf verhoogt je eigenwaarde en zorgt er voor dat je ook weer van grotere waarde bent voor de ander.

"Vaker focussen op jezelf verhoogt je eigenwaarde"

Jij bent aan zet om richting te bepalen

Laatst zei mijn businesscoach dit ene zinnetje tegen mij: ,,Elisabeth, Je hebt 100% power over je gedachtes en over hoe jij je voelt”. Bam die kwam binnen! Omdat er zoveel waarheid in schuilt, maar ook zoveel vragen. Want, ben jij je er eigenlijk wel bewust van wat je zelf wilt? hoe je je nu voelt en hoe je je wilt voelen?  Wat belangrijk voor je is?

Je bent zelf aan zet om richting te bepalen. Hieronder alvast een paar tips die je daar bij kunnen helpen.

*1 Sta stil om door te kunnen gaan

We zijn gewend om door te rennen. Maar sta eens stil (letterlijk!) en stel jezelf de vraag: Wat wil ik? Wat zijn mijn verlangens, wensen en waarden? Hierdoor verleg je je focus; In plaats van je te richten op de ander, zoals je gewend bent, kun je nu ook jouw eigen verlangens en wensen mee laten wegen in een te nemen besluit of richting. Wat jij belangrijk vindt, wordt medebepalend voor je besluit om iets wel of niet te doen.

*2 Onderzoek

Er zijn altijd dingen die moeten gebeuren, maar de manier waarop staat niet per definitie vast. Ook al lijkt dat wel, omdat het al tijden zo gaat. Kan het wellicht ook anders? Moet iets op deze ene manier, per definitie door jou of nu gelijk? Onderzoek of en hoe je iets wilt gaan doen. Besluit je om iets niet te doen, dan kun je dit stevig onderbouwen. Dit geeft je besluit kracht en overtuiging. Wanneer je wel zelf ergens voor kiest dan ben je gemotiveerder en levert de activiteit je ook meer energie op. 

*3 Reflecteer!

Reflecteren is terugdenken en vooruitkijken, nadenken over jezelf, je gedrag, je gevoel, je acties. Plan aan het eind van de week een moment in waarop je terugblikt; Wat ging goed, wat ging minder goed, welke keuzes heb je gemaakt, waar ben je trots op… Van hieruit kun je nieuwe keuzes maken, richting bepalen en nog beter je eigen pad volgen of hervinden.

*4 Je ideale dag

Schrijf je ideale dag eens uit alsof je een artikel schrijft voor een dagblad of tijdschrift.  Wat zijn je activiteiten, met wie ben je, wat doe je, waar zit jouw toegevoegde waarde, welk resultaat maakt je blij? Hoe zie je jezelf? wat doe je naast je werk nog meer? (Ben je meer visueel ingesteld? Maak dan een moodboard van jouw geslaagde dag)

Wat is jouw volgende stap naar meer eigenwaarde?

Gaan voor het volgen van je eigen pad, staan voor wat jij voelt, wilt en kunt, opkomen voor jouw verlangens. Dit zorgt voor het vergroten van je gevoel van eigenwaarde. Er zit zo veel in jezelf dat van waarde is. Ik help graag om jou je waarde als welzijnsprofessional te laten voelen, versterken en vervolgens de wereld in te brengen.  Denk je nu: ,,ja graag!” Stuur dan een mailtje naar elisabeth@polcontent.nl met daarin jouw volgende stap, of jouw vraag aan mij en krijg een half uur durende skypecall cadeau waarin we dieper in gaan op jouw persoonlijke pad.  

  • 28 mei 2018
Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: